Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Протипожежна безпека під час жнив: захистимо врожай від вогню!

Жнива — це відповідальний і напружений період для кожного сільськогосподарського підприємства. Водночас — це час підвищеного пожежного ризику. Суха погода, пил, спека, легкозаймистий матеріал — усе це створює небезпечні умови, в яких одна іскра може знищити врожай цілого сезону.

Щоб уникнути трагедій, дотримання правил протипожежної безпеки є обов’язковим на всіх етапах: від поля — до складу.


✅ На полях:

  • 🔥 Заборонено спалювати стерню, пожнивні залишки, розпалювати багаття на полях і поблизу них.
  • 🚜 Комбайни, трактори та інша техніка повинні бути справними, мати іскрогасники, вогнегасники, лопати й бочки з водою або вогнестійкий килимок.
  • 🚒 Відстань між хлібними масивами й смугою лісу чи автошляхами повинна бути захищена мінімум 4-метровою протипожежною смугою (обора або викошування).
  • 🧯 Під час жнив у полі повинні чергувати ємності з водою або мобільні пункти пожежогасіння.

✅ На току, складі, елеваторі:

  • ⚠️ Зерносклади, зерносушарки, бункери повинні мати протипожежні розриви та бути оснащені системами пожежогасіння.
  • 🧯 Встановіть вогнегасники, ящики з піском, таблички з правилами безпеки.
  • 🚫 Забороняється курити, використовувати відкритий вогонь чи несправне обладнання.
  • 🔌 Електромережі повинні бути справними та відповідати вимогам пожежної безпеки.
  • 🧑‍🏫 Працівники мають пройти інструктаж з пожежної безпеки та знати порядок дій при виникненні пожежі.

📢 Пам’ятайте:

  • Лише одна необережність може знищити не лише врожай, а й техніку, інфраструктуру, а головне — становить загрозу для життя.
  • У випадку пожежі негайно телефонуйте 101, намагайтеся зупинити вогонь ще на початковій стадії.
  • Дотримання правил — це не бюрократія, а захист вашої праці, людей та майбутнього.

🌾 Збережімо хліб — збережімо працю людей!

Copy link
URL has been copied successfully!